Кан Тервел - спасителят на Византия и ЕВРОПА

Щеше ли днес да има Европейски съюз без ТЕРВЕЛ?

Човешките взаимоотношения са много сложна материя. С тях се занимават няколко научни дисциплини и тук те не ще се обсъждат, още повече, че авторът не претендира да е вещ по тях. Споменавам този проблем, защото човешките взаимоотношения са свързани до голяма степен с междудържавните и много държавни въпроси се решават със субективни чувства (според настроението на владетеля). Например: Вождът е обиден и заповядва наказателен поход..., или помогнали на императора да си върне престола и той подарява цяла област, освен даровете в злато, сребро и ценни вещи. Минават година-две, забравил добрините и той решава да си вземе обратно даровете и земите. А това са войни с хиляди жертви. Или пък женска история: хубавата Елена става причина за най-тежката древна трагедия - Троянската война и гибелта на дузина тракийски вождове и десетки хиляди войници, разоряване на градове, изгнание на Еней.

И като че ли за потвърждение на поговорката "Всяко зло за добро" - струва ми се, че Еней и неговите троянци са маята за появата на Римската империя (виж статията за Eтруските и Пеласгите) - считана за бисер на световната история, постигнала високо ниво на държавна организация. Но да се върнем към човеците и царете. За превратностите в техните съдби, които се отразяват и върху историята и съдбите на държавите и царете.

Нещо подобно се случва в живота на великия Тервел. В 700-та година той има злата участ да участва в последната битка на баща си, кан Аспарух, във войната с хазарите, да го погребе близо до гроба на дядо си Кубрат в степите на Украйна и да се завърне с позора на поражението в столицата Плиска.
Четири години Историята не пише нищо за него и за България.

Но нали страната ни граничи с Великата хилядолетна империя Византия, за добро или за зло не може дълго време да не се напише нещо и за България. Изобщо българската Балканска държава така е била свързана с Византия, че както пише Ст. Цанев, византийската история не може без България и обратно, българската история не може без Византия. Така през пролетта на 705 г. Тервел помогнал на детронирания (през 695 г.) император Юстиниян II Ринотмет (т.е. Носоотрязаният) да си възвърне престола. С 15-хилядна армия Тервел, съпроводен от Юстиниян, обсадил Константинопол и след три дни императорът бил възстановен на трона. Естествено изпълнил предварителния договор, свързан с услугата, като предал на България "за вечни времена" областта Загоре, много злато, сребро и др. п. "и Тервел ги раздавал на войниците си, пръскайки с дясната си ръка злато, а с лявата - сребро." (Ст.Ц.) Но най-важното е провъзгласяването на кан Тервел от император Юстиниян и патриарх Калиник за Кесар - титла следваща по ранг след императора, която никога дотогава не е била давана на чужденец. Церемонията се провела в базиликата със златен покрив, за която Ст. Цанев предполага, че е днешната "Света София" в Цариград.

С този факт са свързани няколко прецедента в историята на Византия: Кесар става не само чужденец, но и нехристиянин; чужда войска дефилира в Цариград за първи път; "варварин" е увенчан със златен венец и наметнат с пурпурна хламида в цитаделата на Източноправославната църква. Това имало широк отзвук на Балканите и в Европа. Показателен е фактът, че Тервел тръгнал към Константинопол с 15 хилядна войска, а се върнал в Плиска със сто хилядна. Към него се присъединили хиляди войници от славяни, траки (доколкото имало още "неасимилирани"), българи останали на Балканите от предишни походи и преселения и др. Народите обичат победителите и славните водачи и ги следват.
Много скоро обаче се проявила византийската вероломност. През 708 г. Юстиниян нарушава мирния договор между ромеите и българите и нахлува в Тракия. Изненаданият Тервел успял набързо да събере 1000 конници и за няколко часа да стигне от Плиска до южните склонове на Източна Стара планина. Възползвайки се от самонадеяното нехайство на византийците (разположени на стан като на курорт), Тервел разгромява многократно по-голямата им войска и ги преследва до Босфора. Юстиниян бил свален от власт от недоволните войници. Помолил пак за помощ Тервел, но нямало време дори за размисъл. Сега му отрязали и главата.

До 717 г. на византийския престол се сменили още трима императори (Филипик, Анастасий II и Теодосий III). Най-после през 717 г. на разклатения трон седнал Лъв III.

В това десетилетие на размирици във Византия, в Западна Европа се разигравала тежка трагедия. Ще я предам с малък цитат от книгата на Ст. Цанев "Български хоризонти".

"Не бил минал век, откак Мохамед започнал да проповядва исляма и арабите мюсюлмани превзели цяла Мала Азия - Мека и Медина, Дамаск, Сирия, Йерусалим, Анатолия, Александрия и цял Египет, нахлули в Персия, Афганистан и Армения, превзели и цялото северно крайбрежие на Африка - Кипър, Родос, Триполи и Картаген, а през 711 година се прехвърлили на европейския континент - маврите превзели Испания, през 716 година превзели Лисабон и се отправили на изток към Франция;..."

Това е бил удар по-страшен от този на Атила, защото тук сега се сблъскват не само армии, но и религии - две коренно противоположни цивилизации. И още по-лошо - сега в тази мащабна експанзия вероятно е бил заложен стратегически план за ликвидация на Християнството и завладяване на Европа. Потвърждава се от факта, че "...по същото време арабският владетел Маслама нахлул от Мала Азия в Тракия със силна войска и опустошил напълно цялата провинция, след това се насочил към град Константинопол и като се укрепил близо до градските стени, започнал пълна обсада на града откъм сушата; Сюлейман, командир на могъща флота от три хиляди кораба, навлязъл в Босфора и обсадил Константинопол откъм морето."

"Целта била двете ислямски армии - от запад, откъм Испания, и от Изток, откъм Константинопол - да нападнат едновременно от двете страни и вкопчвайки Европа в ислямски клещи, да я задушат и да я превземат.
Вече трета година арабите стягали безмилостно смъртния обръч около вечния град, птичка не можела да прехвръкне, било въпрос на месец-два да го превземат..."

Настанал глад, мизерия и болести сред обсаждащите войски на арабите и още по-страшни в обсадения град.

След неколкократни молби от императора, Тервел решил да спаси Византия. Той забавил (за известно време) удара си - вероятно, за да събере и подготви достатъчна войска, да извърши добро разузнаване на противника и по някои тактически съображения (например да заблуди арабите, че ще бъде неутрален, нали Византия е била постоянен враг на българите и то много коварен през последните години).

Най-после Тервел се включва във войната: "Била ранната утрин на 15 август 718 година, черното нощно небе едва-едва просветлявало и звездите по него започнали да оредяват - най-сънният час, тогава над спящите араби се извило торнадо от отровни стрели, след стрелите върху тях връхлетял черният грохотен облак на конницата, мечовете бляскали като къси светкавици - ..."
Константинопол бил спасен за векове напред. А с него Балканите и Европа. Векове по-късно Европа ще оцени заслугите на Тервел за спасяване на Западна Европа и Западната християнска цивилизация. Поема от 600 стр. ще бъде написана за него. Естествено след още някой век (България е била вече под турско робство) ще се забрави за Тервел и за България до появата на историите на Блазиус Клайнер и Паисий Хилендарски.

"Дали Тервел е виждал толкова далече, за да предвиди, че опасността, която се задава от изток е по-страшна от коварствата на византийските императори, не знам, но той спасил не само Константинопол, спасил не само Византия - на 15 август 718 година владетелят на българите кесарят хан Тервел, мъж могъществен, без да е християнин, спасил християнска Европа.

Това за хронистите било толкова невероятно и необяснимо, че те "покръстили" Тервеля - повечето от тях, включително и нашият Паисий Хилендарски, пишат, че бил възприел християнската вяра в лето Господне 713 и че извършил този подвиг, подтикнат към отмъщение от християнски чувства (Мавро Орбини).
Но след като чувствата му не били християнски - какви са били? Мечтаният Константинопол - безпомощен и отчаян - бил на колене пред него, бил в краката му, достатъчно е било да почука с меча си по Златната порта - защо не го е превзел?

Що за варварско благородство, непонятно нам?!"

Мъдрост и проницателност в бъдещето, наследени от древните предци (от траки, итилци, памирци и други славни клонове и клончета на българите).
Пак ще цитирам Ст. Цанев.

"Не знам дали си представяш, скъпи читателю, какво би станало, ако арабите бяха превзели Константинопол през 718 година - щеше да се случи най-малко това, което се случи след седем века, когато го превзеха турците.
Има и по-скептични прогнози - английският историк Едуард Гибън бил казал, че ако арабите бяха успели да съединят силите си от изток със силите си на запад, днес в Кембридж и Оксфорд студентите щели да сричат корана, а от кулата в центъра на Лондон вместо звъна на големия часовник щял да се чува гласът на ходжата.

Тъй или иначе, Тервел отложи - поне за нас - историята със 7 века."
Управлявал той до 721 г. След него Кормесий. Жалко, че няколко века след това българският ген във властващите български царе е бил залинял и българският победен ход в историята спира за почти 5 века, българската цивилизационна мисия е прекъсната. Успокоява ни способността на българския род да се възражда след всяко падение. Създавали са се български държави, някои са поробвани, други са загивали, но българите продължавали да съществуват, да се възраждат и да създават нови и нови български държави - до сега над 17.

Вечна е мечтата на човечеството за мир и разбирателство между хората и техните човешки общества и формирования - като се започне още от древността (групи, племена, малки и големи народи, религии, секти и т.н.).

Жалко е, че тази мечта се помрачава от стремежа на отделни хора, групи, племена, народи и дори религии за господство над останалите. През вековете това е водело до безконечни вражди, гонения, преследвания, расизъм, геноцид, малки, големи и жестоки войни. Не считам, че основната причина за войните е предимно икономическа (ограбване, заробване и др.п. зависимости), или поне дотолкова, че да оправдаят хилядите и милиони жертви. Вземете за пример последните световни войни. Какво спечелиха и какво загубиха Германия, Русия, Франция и много други страни от последната световна война? Милиони жертви и разрушения...

Може би идеологическата и религиозната нетърпимост и агресия са по-голямата причина. Няма да се впускам в повече подобни и почти нерешими разсъждения (поне засега).

Величието на Тервел е още по-голямо, тъй като той никога не започвал пръв войните, не е бил агресор - побеждавал е в името на правилната и справедлива кауза. Дори и в случая с войната за Константинопол. Нападайки Византия, арабите нападат фактически и българите, защото Византия е държава (империя), която включва в границите си много български родове и племена (траки, българи, славяни). Естествено е и държавническото гледище - ако агресорът завладее Византия, след това той може да завладее България, Балканите и Европа. Тервел не е можел да допусне това. В това е неговото величие!
Жалко, че не е имало на Балканите подобен държавник в края на ХIV век. Нямало е нов Тервел и Балканите падат под турско робство.

Арабите на Запад били сломени. Испания и Португалия се освобождават. Скоро те ще се превърнат в големи колониални страни.

Жертвите и петвековната въоръжена борба на балканските народи пазят Европа от турското нашествие.

И за послеслов на този разказ да изкажем надеждите, че Европейският съюз ще отдаде дължимото на българската история, която е неразривно свързана с тази на Европа и е допринесла за просперитета и развитието й през вековете, и ще успее да утвърди и съхрани мира и прогреса в Европа и в света.

Бинони

bravo mn hubavo

bravo mn hubavo

страхотно

страхотно е...който и да си ..направил си едно страхотно есе...горд съм че съм Българин и че сме имали такъв велик Кан...Тервел..испрати го на някоя Европейска институция...

Bravo.Strahotno

Bravo.Strahotno

невероятна е и

невероятна е и книгата на Емил Димитров "Кан Тервел" . струва по-малко от месечен абонамент за интернет :)

супер

супер

това цялото есе

това цялото есе ли е? :S

Браво за

Браво за духа!
Обаче ти липсват някои факти, краен си на момоменти и гледаш на историята от любителска гледна точка. 716 г. , когато в Константинопол е на власт един от набързо изброените императори, м/у България и Византия се сключва нов договор, в чиито клаузи не е изключено да има и такава за взаимопомощ... :)Аналогията м/у араби и турци, основана само на Исляма е пресилена. Двата народа се намират на съвсем различни етапи на своето развитие, когато се появяват на историческата сцена на Европа. Най-очевидният пример е мисля арабското наследство, с което Испания и Португалия впечатляват туристите днес :). Западна Европа също си има своя Тервел - Карл Мартел, дядото на Карл Велики. Факт е, че днешна Европа би била коренно различна под влияниети на Исляма. А относно думите на Гибън :) изглежда краен, но има право, защото в 8-ми век Християнсвото няма традиции в цяла Европа. Славяни, българи, викинги и др. още са езичници и въпреки силните позиции на Папството и Византия кой знае каква би била реакцията им към Исляма?!
long live khan Tervel!

- на България

- на България тепърва и предстои да се запознае с крумовите закони повлияни от исляма - рязане на крайници и израстъци и забрана за алкохола
- не се ловете за полуграмотния божидар димитров чието възприятие за латинските писмени знаци е на калугерско ниво - българските владетели от първото ни царство са ханове, транскрибцията от английските текстове khan се произнася хан, такъв е и аспарух и крум и атила и тимур и ченгиз / така се изписва и казахстан на латиница kszakhstan - 1500 години тюркските езици общуват с европейските - не се водете по акъля на новоизпечени манияци скарани с лингвистиката

интересно къде

интересно къде според теб от бога поставеният владетел на българите е бил изкусен познавач на шерията та да се повлияе от него, доколкото е прието за ноторно известен факт крумовите закони не са измислени от крум, напротив те са биле за целият български народ от стотици години, крум просто ги налага като имперски за всички народи населяващи третата европейска империя по онова време - България. Интересно и как някакво си новопоявило се племе - арабите би могло да влияе на народ отдавна цивилизован, та дори и да налага модела и нормите си. Извинявай приятелю, но когато кановете Органа и Кубрат управляват от трона на велика българия мохамед едва е започнал да срича корана. Крум пък от далечината на своята Панония надали си е представял арабите като нещо друго освен добър враг на византия или пък като евентуална смазка на копията и мечовете на изцяло облечените си в желязо конници ако вземат да повторят грешката си от 718, е уважавал е един арабин но той е бил покръстен, а и май го е давал твърде ловко в боравенето с огъня и каменометите. Относно алкохола - запознай се малко по подробно с историята Крум не е забранил употребата на алкохол - напротив бил е явен негов ценител - нали не мислиш че е вдигал наздравица от никифоровата кратуна пълна с изворна водица или пък прясно кобилешко млекце, нещо друго лозята са изкоренени по една доста тривиална причина известна и до днес казва се мана(или подобна зараза)и другото изкоренени са само тези в преславското поле(чети по внимателно Свидас, а в друг аспект - българинът прави алкохол не само от грозде.
Относно кан кхан и хан. Кой аджаба ти каза че атила е носил титлата хан, дай го тоя стар историчар и съвременник негов, относно английският и лингвистиката - ей братле , а да ми кажеш кога се е пръкнал английският като език и от смесицата на кои езици се е появил че ми се губят има няма ми се губят шест седем века. До колкото знам надписите под конника са на гръцки е ако някой добре подпийнал нов българин от албионски произход е подраскал под него тури му пепел, а и последно - канасюбиги тимурташ, канасюбиги тимучин, ееее може и да им се е искало ама не е било както и Крум хан - леле сигурно се обръща в гроба - лека му пръст

Интересно, че

Интересно, че много малко е засегната тази част от историята на България в учебниците. Отдава се значение предимно на онези събития, които ни противопоставят на Византия, като някакъв зъл и исконен враг. И никъде не е упоменато, че въщност дължим на този "враг" факта, че съществуваме като нация и държава,религия, култура - всичко. Защото едва ли някой би могъл да се противопостави на арабското нашествие в Европа по онова време, когато там с изключение на Византия не съществуват никакви държави, а само племена. От друга страна като се погледне картата, се вижда от Атлантика на запад по цялото Африканско крайбрежие, цяла средна и южна Азия до Тихия океан на изток и от Урал на север до екватора на юг - са само ислямски държави - наследници на огромния по онова време и могъщ Багдатски халифат - така че намесата на Тервел в подходящия момент е била повече от наложителна. Наистина мъдър държавник, за съжаление почти пренебрегнат от историята.
Сещам се и за гафа на Иван Александър, който прави точно обратното на Тервел и на когото явно дължим тези пет века...
Добре, че тогава вече в Европа има достатъчно силни държави...

/радев/

Относно хан,

Относно хан, кхан, кан:
Без претенции за достоверност на предположението ми, искам да предложа обяснение.
1.На мандарин ( книжовния китайски днес), самостоятелно употребена,с думата han се обозначава цялата китайскопроизводна раса от древността, т.е. чистокръвен китаец. В днешен Китай малцинства има много , но основната раса се нарича Han. Произношението на звука "Х" е задноезично и звучи с примес, наподобява и "К".
2. В комбинация с други йероглифи думата мени значението си на принципа "драснипалниклечица". Пример: Nanzi(мъж, мъжкар); Han ( китаец), но Nanzi +Han в буквален превод: (мъж, мъжкар + китаец) = юнак, богатир.В случай, че искаме да кажем "юнака Тервел", казваме "Tervel Han", т.е.запазва се след лично име само тази част от думата "юнак", а именно "Han".
3. Предвид вероятността нашите предци да са преселени от Монголия и/или Китай, допускам, че звученето на думата в български език хан/кан/кхан е възможно да произлиза от този език. А и Тервел си е юнак :)))
P.S: Повече от 6 месеца трябва да се разпяваш и да кудкудякаш във фонетична лаборатория, за да можеш да произнесеш някои китайски звуци. Кирилицата не може да го възпроизведе :))) Така че както се разберем, така ще се казва : кан, кхан или хан - все е неточно :)))))

Звучи смислено

Звучи смислено и съм съгласен, че при всяко положение се произнася грешно днес!
Но държа да отбележа, че за България е важно да се произняся Кан - символ на борбата ни с "ханските теории" за кюрдския ни произход... Тези които не ме разбират да си попрочетат малко, тези който разбират повече са добре дошли (:

"kesar" e titla,koato zaema

"kesar" e titla,koato zaema vtoro miasto sled vasilevsa i obiknoveno se prisyjda na prestolonaslednika ili brata na imperatora.Zatova davaneto na tazi titla na 4ujd vladetel e bilo nedopustimo,no ne i v slu4aia s Tervl,t.e. Tervel e bil gospodar na Vizantia i Balgaria v dadenia slu4aj.

Действително,

Действително, днешна Европа дължи много на Тервел, но и на Карл Мартел.
Аз съм обективен човек, и смятам че, всеки народ, колкото и малък да е, има своят дял в световната история.
Тервел, произхожда от рода "Дуло". Както знаем от този род произхожда и Кубрат, който на младини изучавал Библията в Константинопол. По тази причина, наследниците на рода Дуло били полухристияни. Защо казвам полухристияни, а не християни? Защото е известно, че християнството се приема масово по нашите земи, по-късно. Иначе, като цяло българите били езичници. Наследниците на рода Дуло също изпълнявали жреческа функция.
Интересно е, обаче, защо Тервел предпочел да срази арабите, а не византийците, при положение, че византийците били отколешни противници на България. Надали, това се дължи само на "договора за взаимопомощ"
Единствената причина според мен, е това, че Бог в своята милост е провидял на българският престол да стъпят хора, запознати с разликата между християнството и исляма и да спасят България, Балканите и Европа.
Малко, или много, Тервел е имал отношение към християнството за да избере да срази арабите. Самият Паисий пише, че "Тривелия покръстил българите".
Истината е, че християнството, отдавна е било донесено по нашите земи, поради близостта ни с изтока, откъде то произхожда.
Още апостол Павел, дошъл до нашите земи, а апостол Андрей, вече навлязал в Тракия и Скития. Един църковен историк пише, че тракийското племе "беси", което живеело в Родопите, се променило коренно, след покръстването им. Вече нямало жертвоприношения на хора, убийства, кражби, пияни пирове /известно е, че траките обичали да воюват, обичали златото, татуирали се, купували жените си, пиели и употребявали опиум/. Те били силно езически народ.
Но, като цяло, първите християни са били по-малко и разпръснати навсякъде. Едва по времето на император Константин I и наследниците му, християнството било наложено повсеместно.
Това християнство, обаче било смесено с много езически традиции и загубило от чистотата си.
Колкото до Иван Александър, той направил непоправими грешки, които коствали живота на българите за 5 века в бъдеще. Първо, той разделил страната ни на 3 части, а отделно имало десетки малки княжества и деспотства, които воювали помежду си; второ той подкрепил гоненията срещу християните, които не били към официалната църква, а били наследници на първите християни, които като видели заблудите в официалната църква, се отцепили от нея. Като ги измъчвал и изгонил от България, той изгонил едни добри хора, добросъвестни земеделци и занаятчии, които отнесли знанията си на запад /междудругото, същото се случило и по времето на Петър I и Борил. Тогава България била изпаднала в немилост пред Източно-римската империя /Византия/ и Латинската империя/.Накрая той, отказал да прати помощ срещу османците на византийският пълководец Йоан Кантакузин.
Като прибавим и това, че по същото това време има документирани езически приношения около вековни дървета, за какво да говорим!?
Точно тогава /1352 г./ османските турци стъпили на Балканите. Нека, се учим от историята си и да не повтаряме грешките си.
Относно това дали "кан" или "хан" е правилната форма за произнасяне титлата на българските владетели, ще кажа само, че в древните текстове е изписано: "Кан сюбиги". Варяжката /славянската/ транслитерация на титлата е "Хан ювиги".
Самата титла "кан", на български значи "кръв". Тоест владетелският род е идентифициран като "кръвна линия".

Само да си

Само да си представим, че историята се е стекла така, че да ги няма тия 5 веча на присъствие. Как според вас би изглеждала България тогава?
Вероятно Австро-Унгарската империя щеше да е завзела Видин ( с подкрепата на Кръстоносците) Вероятно щеше да има Чирпанска околия която щеше да е отделна държава, а Македония щеше да е Гръцка, Добруджа да е Румънска а България щеше да е региона на Търново ( от Ловеч до Варна)
Разпокъсването на държавата ни е било започнало и по падането ни под Османско владичество може би е изиграло роля на повторно окрупняване на териториите, под закрилата на гплямата империя сме се запазили.Никой неможе да каже какво е можело да бъде, но началото на разпада на България е факт.

Wypreki che e wuzmozhno ne

Wypreki che e wuzmozhno ne misql che e neizbezhnoto razwitie na neshtata.
Razpokuswaneto e tipichno za poslednata faza na feodalizma i towa se wizhda i pri zapadnite durzhawi (po-kusno) kato Italia i t.n.
Razpokuswaneto stawa naj-weroqtno po ikonomicheski suobrazheniq. Otdelnite gradowe/durzhawi stawat prekaleno bogati za da se podchinqwat na centralna wlast. Awtonomnostta im predostawq wyzozhnost za po-guwkawa administraciq i zakonodatelna sistema.
Bulgaria e bila w tipichna krajna faza na feodalizum. Pochti wsichki zapadno i centralno-ewropejski dyrzhawi sa preminali prez tazi faza (powecheto po-kusno) i sa oceleli.

Пепел ти на

Пепел ти на езика да кажеш , че сме се запазили като народ благодарение на турците !!!

много сте добри

много сте добри

похвално е

похвално е това което си написал браво

"известно е, че

"известно е, че траките обичали да воюват, обичали златото, татуирали се, купували жените си, пиели и употребявали опиум" И откъде за бога ти е известно?
"Защото е известно, че християнството се приема масово по нашите земи, по-късно. Иначе, като цяло българите били езичници." И това откъде ти е известно? Ако не са православни християни по смисъла на Гръцката патриаршия (или както там се е нари4ала тогава, т.е. са езичници. И са имали езически обичаи отпреди приемането на християнството? И какво точно означава това? По форумите се скъсват да обясняват как сме приели християнството направо от Апостол Павел, малко след смъртта на Исус, първите християни се наричат ариани(арийство, арийска раса), което по това време трябва да е било въпрос на етническа принадлежност. Преди "християнството' какви сме били? Тангристи, зороастрийци, манихейци? Тук малко не съм сигурна.И това не са политеистични религии. Източното православие и католицизма са повлияни от промените, внесени от Никейския събор през 4 век, скрити евангелия, обожествяване на Исус, който бил предаден от евреите и тн, и им се вменява родовият грях, после са преследвани из цяла Европа. Ако говорим за "права вяра" и Христово учение, то тя е нашата. Документираните езически отношения около дървета и другите приказки от Шехеразада няма да ги коментирам. Думата "славяни" трябваше и за децата да е ясно вече - откъде идва това - "склавени" на гръцки значи "роб" и не е етноним.
"Византия" никога не е съществувала. Ако по някакъв начин бяхте успели да кажете това на съвременник на тази епоха, той много би се шашнал на съществуването на "византийци". Има Империа Романа. Единна, няма западна, Южна или Северна. Една е била и една си е останала до падането си под турско робство през средата на 15 век със завземането на Константинопол. Византия е започнала да "съществува" през 16 век в главата на един немски "историк", по кралска заповед, и по-късно цялата средновековна история е била променена, винаги за да обслужва геостратегическите интереси на момента.
"И никъде не е упоменато, че въщност дължим на този "враг" факта, че съществуваме като нация и държава,религия, култура - всичко..." Всъщност е точно обратното. Нищо не им дължим, всичкото това тези пирати са го взели от нас.

браво на този

браво на този които го е писал

poso4ete golemite bitki sas

poso4ete golemite bitki sas turcite kogato navlizat na balkanite az neznam takiva kade sa se vodili , kolko sa zaginalite , kolko sa na broi bitkite ,ama mai nema takiva, a ZA6TO?

"Кан Тервел -

"Кан Тервел - кошмарът на халифата" е документално-исторически роман, издаден от "Фабер" - В. Търново, който препоръчвам на всички интересуващи се от историята на България, Византия и Арабския халифат.
Разпространява се от автора със заявка на адрес solon@mail.bg и се доставя от куриерска фирма.
За качествата на романа - цитат от неговия предговор:
"Романът запълва една празнота в нашите представи за титаничния подвиг на кан Тервел, който му отредил място в европейската история. Всичко подсказва, че е извършена огромна предварителна работа с документални и археологически паметници. Авторът е предприел своеобразен научен поход при проучване на епохата, спецификите в културата на славяни, българи, византийци, араби. Безспорно авторът притежава тънък усет и огромни познания за дипломацията, военното изкуство и политическата система на всички участници в описвания конфликт. Използвал е всички възможни и достъпни източници – арабски, византийски, западни, български.
Достоверността на документално-историческия роман се подсилва и от прецизното навлизане в множество детайли от бита, нравите, религиозните вярвания на българите. Личният свят на героите е част от историята и така тя оживява.
Бележките и поясненията в края на текста предоставят не само информация, но и живо познане на непредубедения читател.

Приятно четене!

Доцент д-р Иван К. Лазаров
Ръководител катедра и преподавател по Средновековна българска история във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Ако обичащите

Ако обичащите историята и България искат на прочетат нещо ново,най-искрено им препоръчвам документално-историческия роман "Кан Тервел - кошмарът на халифата", издание на "Фабер" - В. Търново. Книгата се разпространява само от автора, като заявките за доставка чрез куриерска фирма се подават на адрес solon@mail.bg
Цитат от предговора:
Романът запълва една празнота в нашите представи за титаничния подвиг на кан Тервел, който му отредил място в европейската история. Всичко подсказва, че е извършена огромна предварителна работа с документални и археологически паметници. Авторът е предприел своеобразен научен поход при проучване на епохата, спецификите в културата на славяни, българи, византийци, араби. Безспорно авторът притежава тънък усет и огромни познания за дипломацията, военното изкуство и политическата система на всички участници в описвания конфликт. Използвал е всички възможни и достъпни източници – арабски, византийски, западни, български.
Достоверността на документално-историческия роман се подсилва и от прецизното навлизане в множество детайли от бита, нравите, религиозните вярвания на българите. Личният свят на героите е част от историята и така тя оживява.
Бележките и поясненията в края на текста предоставят не само информация, но и живо познане на непредубедения читател.

Приятно четене!

Доцент д-р Иван К. Лазаров
Ръководител катедра и преподавател по Средновековна българска история във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Бла бла статия

Бла бла статия казва много малко по-същество. Тервел явно е велик дипломат щом е осъзнал така добре опасността. Браво спасил България правилно е постъпил.

Но моля да се придържате и към фактите:
"Жертвите и петвековната въоръжена борба на балканските народи пазят Европа от турското нашествие."
това изречение не е верно! Нищо не сме опазили, по скоро Европа се е опитвала да опази нас от турското нашествие. Това са глупости че сме спряли турците, турците са ги спрели Жечпосполита така че Жечпосполита Полска е тая която тряба да славят в Европа че ги е опазила от турците.

Относно спора

Относно спора "кан" или "хан" - моля радетелите на втория изказ на титлата на старите български владетели да посочат поне един източник от средновековието, в който България е била наречена "ханство"! Няма и не може да има!

Настройки на опциите за изгледа

Изберете предпочитан от вас начин да за показване на коментарите и натиснете "Запазване на настройките" за активиране на вашите промени.

Изпращане на нов коментар